Oud- en Nieuw Vossemeer

Datum Route Chauffeur
Oud en Nieuw Vossemeer

Bragt, van

Arjan

Uitrijroute Finale Afstand Wegkapitein
Korteven Halsteren 78 Levering Renzo
Ritinformatie / verslag

Deze clubrit rijden we ondanks 't goede fietsweer van deze dag met een kleine groep van 23 man. Een aantal leden zijn in diverse hooggebergtes een prestatie aan het wegzetten en tevens is de officiële zomervakantie voor onze regio begonnen. Vandaag begroeten we Charl Dietvorst weer die na serieus lichamelijk ongemak vandaag voor het eerst weer bij de TC aansluit!

Veel kilometers op kop zijn er vandaag voor Rene van Dongen, daarbij af en toe kort afgelost door Jan Hermes, Cor Laseur, Rob Halter, Niels van de Watering en ikzelf. De rit naar Oud- en Nieuw-Vossemeer heb ik ooit zelf ontworpen als een soort variant op "Oesterdam-Tholen". Voordat onze columnist het roept, ritjes over het eiland Tholen behoren een beetje tot mijn "specialiteit", mede door mijn eigen komaf. Ik heb er veel, voor mij overigens grotendeels onbekende, familieleden in de zin van achterneven- en nichten met typisch thoolse namen als van Dijke (nee, niet Corrie), Duine, Hoek en van Driel. Die concentreren zich vooral in en rond Oud Vossemeer alwaar veel " jeugdherinneringen"  liggen binnen het lusje wat we rond dit dorp draaien.

Met het bestuur heb ik afgesproken dat we volgende week een (bijna) totaal nieuw rondje over het eiland Tholen zullen rijden in plaats van de geplande rit Bathpolder waarvan de route grotendeels overeenkomt met de route die we vandaag reden. Deze rit krijgt als titel "Randje Tholen" geïnspireerd door een klein buurtschap bij Scherpenisse en wat voor een deel leidt over de Keetie van Oosten Hage-Fietsroute. Deze route herinnert er met name aan dat het eiland Tholen  in met name de jaren 60, 70 en 80 bij de dames elite met Keetie, Bella, Heleen Hage en Tineke Fopma een aantal nationale en wereldkampioenen voortbracht!

Arjan neemt vandaag, bestuurslid of niet, plaats achter het stuur van de volgbus. Onderweg schiet Arjan nog diverse plaatjes en heeft voor zover ik het waargenomen weinig of geen pechgevallen hoeven te ondersteunen.

Er waait vandaag een noordwestenwind en dat is ook een groot deel van de richting die we rijden vandaag. Er zijn echter geen leden die vandaag een probleem hebben te volgen. Vooraan is het enkele malen lastig de juiste route te volgen waardoor met name Cor enkele malen moet omkeren. Na het lusje rond Oud Vossemeer kiest Rene niet het pas aangelegde fietspad maar een doodlopende weg eindigend in landbouwgebied. In kleine groepjes rijden we de brug bij Nieuw Vossemeer op waarna wel A- en B zich tot een groep kunnen vormen. 

Kees Simonis zet zich bij de A meteen op kop om " neutraal"  naar de Zeelandweg/Heensche Molen te rijden. Zijn tempo is met de NW-wind best wel fors en daar Kees ook nog eens zover rechts rijdt dat niemand in het wiel kan zitten  maar alles op een lint komt moet ik wel een extra inspanning doen. Het volgende vermeldenswaardige feit is dat Kees meteen bij Heense Molen de kuierlatten neemt en een paar kilometer vooruit rijdt. 

Rene neemt initiatief om het tempo van de achtervolging te versnellen zodat Kees weer wordt ingelopen. Jochem is de volgende vluchter die snel een paar honderd meter voorsprong neemt. Ik besluit het allemaal aan te zien en alleen te reageren indien nodig. Heel veel leden die echt een harde klap erop kunnen geven zijn er niet en daardoor hoop ik vandaag voorin mee te kunnen doen. 

Rijdend in oostelijke richting naar keerpunt Zwarte Ruiter doen Niels, Amedeo en Lars een poging de groep dichter bij de vluchter te brengen maar slagen daar niet in. Laat staan dat ze het gat naar Jochem die kennelijk in goede doen is dicht kunnen rijden. 

Op de Rubeerdijk wordt door de achtervolgers gas gegeven door o.a. Niels van de Watering, Albert en Lars maar waar aanvankelijk het gaatje wat kleiner lijkt te worden loopt Jochem toch weer opnieuw uit. Daarom besluit ik toch maar niet langer zelf alleen maar mee te rijden maar ook mee hert tempo op te krikken maar na enkele tientallen meters merk ik dat ik dat snel zal bekopen. Ik sluit weer aan in de groep en zo rijden we gegroepeerd over de Rubeerdijk en handhaaft Jochem zijn comfortabele voorsprong. Een busje wat ons juist in de bocht naar de Glymesweg tegemoet komt werkt zeker ook niet in Jochem's nadeel. Ik merk meer en meer dat in het wiel blijven meer moeite gaat kosten, uiteindelijk moet ik de groep op de polderweg, een kilometer voor de streep langzaam laten gaan. Ik wacht even op Richard die bij me aansluit waarna we samen naar de streep rijden. 

Jochem houdt voortreffelijk stand, achter hem sprinten Rutger en Rene naar plek 2 en 3 waarmee ze Lars net van het podium afhouden.....

Tenslotte nog huishoudelijk:

volgende week dus de rit "Randje Tholen" met finale Halsteren. Ik deel de route en dus ook de gpx via de website.

Denk er ook aan dat je de Javado-Rit noteert in je agenda. Let op, die ochtend verzamelen we niet om 8:00 uur maar om 7:00 uur bij het clubhuis van MOC17!

Reinier Goosens

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer