Dammentocht

Datum Route Chauffeur
Dammentocht

Welzen, van

Wouter

Uitrijroute Finale Afstand Wegkapitein
Vrederust Geen finale 241 Dommele, van Daniel
Ritinformatie / verslag

 

Dammentocht 2023

Na de afgelasting van twee jaar geleden nu wel een Dammentocht. Deze monstertocht over zo´n beetje alle Zeeuwse dammen wordt om de twee jaar verreden. Met een afstand van 240 kilometer een serieuze duurinspanning waar je niet ongetraind aan moet beginnen. De animo vooraf was niet groot. Voor velen is deze rit echt een brug (dam) te ver. In combinatie met het voorspelde warme weer niet goed voor de motivatie vooraf van sommigen. Maar anderen, zoals bijvoorbeeld Wim, trainen specifiek naar deze rit toe. Wim was twee jaar geleden oprecht teleurgesteld dat het wegens te weinig animo werd afgelast dus nu een nieuwe kans. Vooraf werd de route door de rittencommissie ge-update waar vooral door Reinier een nuttige inbreng werd gedaan. Door al zijn vakanties in Oost Kapelle kent Reinier hier de omgeving op zijn duimpje. Daan zorgt voor alle bijkomende ondersteunende werkzaamheden en Emmy verzorgt de koude pasta maaltijd voor onderweg waarvoor beiden grote dank. Tot zover wat eraan vooraf ging zeg maar….

Om half zeven staan Jan en Rick bij mij op de stoep. Rick overweegt sterk om lid te worden van onze TC en de meeste kennen Rick reeds van de Ardennenritten bij René Punt. Ook Rick is al maanden aan het trainen voor deze tocht. Nadat Rick de marathon van R’dam helaas aan zich voorbij moest laten gaan wegens een blessure is dit zijn nieuwe uitdaging. Uiteindelijk zijn wij met 18 leden bij het vertrek. Naast gastrenner Rick eveneens potentieel nieuw lid Leo van Ee. Eigenlijk valt de opkomst niet tegen. Wel ontbreekt Wouter Wilting ondanks zijn motiverende berichten vooraf…

De eerste 2 uur verlopen perfect. Een prima constant tempo van René van Dongen en Daan op kop. Weinig wind en een heerlijke temperatuur. Op de bus parkeerplaats bij Oude Tonge verwacht ik dat wij gaan plassen maar Daan fietst gestaag door. Wouter van Welzen neemt het eerste gedeelte van deze tocht de bus voor zijn rekening. Door de route zijn wij de bus af en toe kwijt maar even later zien wij hem weer. De (eerste) Volkerakdam zijn we snel voorbij. In Oude Tonge slaat Kees af want die heeft later deze dag andere plannen. Vlak voor Ouddorp besluit Daan even te stoppen om op de bus te wachten en kunnen enkele leden waaronder ik plassen. Maar het duurt even voordat de bus er is maar gelukkig staat deze op een paar honderd meter bij ons vandaan waar eveneens Reinier aansluit die met stevige snelheid vanuit Oost Kapelle is komen fietsen. Na Ouddorp komen wij op de Brouwersdam en hier zien wij de “restanten” van Concert at Sea. Veel vertrekkende concertgangers en lege podia. Het is soms goed opletten maar over het algemeen komen wij prima over deze dam. Na wat draaien en keren op Schouwen waarbij het opletten is wegens de vele (fietsende) toeristen, komen wij op de Pijlerdam, De 3e dam voor vandaag. Prachtig mooi om over dit pronkstuk van de Deltawerken te fietsen zeker in deze omstandigheden. Na een verrassend lusje over Walcheren met 2 spannende klinkerstrookjes bereiken wij rustplaats Veere.

De pasta van Emmy smaakt heerlijk. Zeker na 4 uur fietsen heeft iedereen flink honger. Op gemeentelijk picknickbanken zitten we prima en deze staan gelukkig in de schaduw want de temperatuur loopt flink op. Wouter gaat het 2e gedeelte fietsen en ruilt met Machiel als chauffeur op de bus. Ik ben verantwoordelijk voor de route tot en met de Zeelandbrug en besluit ook dit gedeelte het kopwerk te doen. Ondersteund door beide Jochems doe ik mijn best om de snelheid zo rond de 32 te houden maar eenmaal wind mee na de Zandkreekdam gaat de snelheid omhoog. Zeker onze voorzitter heeft goede benen.. Op de Zeelandbrug rijden wij in meerdere waaiers maar op het einde zitten wij weer allemaal bij elkaar. Helaas krijgt John last van kramp en moeten wij enkele keren wachten. De temperatuur is inmiddels gestegen naar 33 graden en de warme wind is flink aangetrokken. Het tempo gaat omlaag want het wordt nu kunst om allemaal thuis te komen. Gelukkig neemt een nog goede Huub nu de kop over. Ook gastrijder Rick en Arjan komen naar voren. Na de Grevelingendam en Phillipsdam stoppen wij in de schaduw van een grote windmolen. Overleg volgt. Enkele leden willen de kortste route naar huis. De warmte en de kilometers hakken er flink in. Even wordt voorgesteld om allemaal de korte route over Tholen terug te pakken. Maar als Jochem Janse

mij vraagt om met hem de originele route af te maken sluit het merendeel hierbij aan. John, René, René, Cor en Wouter gaan over Tholen terug en de rest maakt de route af. Hoewel bij mij ook het beste eraf is gaat het nog redelijk al is de warmte slopend nu. Jochem en nieuw lid Leo fietsen op kop richting Oesterdam. Op de Oesterdam met flinke wind op kop doen wordt de sliert geleid door eerst Albert, daarna Wim (chapeau!) en ik neem het laatste gedeelte voor mij rekening. Aan het einde van de Oesterdam last Arjan nog een korte stop in en worden de bidons voor de laatste keer gevuld. Als de TC Tube ons passeert bij de stop haken wij ons wagonnetje aan en fietsen wij met een rustig tempo terug naar het Strandhuys.

Wat heerlijk dat wij er zijn. Allemaal gefinisht. Het koude bier smaakt heerlijk. Als ik zo naar de hoofden kijk heeft iedereen geleden. De 5 eerder afgeslagen leden zitten al aan hun tweede rondje en kijken alweer wat frisser gelukkig. Wat een zware editie van de Dammentocht was dit zeg. Warmte doet toch gekke dingen met een menselijk lichaam blijkt maar weer eens. Daan, Emmy, Reinier, Arjan en alle anderen die hebben geholpen met de organisatie super bedankt. Voor de thuis gebleven leden over 2 jaar een nieuwe kans.

Als Rick, Jan en ik thuiskomen hebben wij bijna 260 kilometer gefietst en ondanks dat wij zwaar kapot zitten toch maar weer mooi gedaan. Het geeft voldoening om af en toe grenzen te verleggen.

Lars

 

 

- * - * - * - * - * - * - * - * - * - * -

 

 

Eerste lustrum!

Na veel jaren van absentie stond deze fraaie en uitdagende clubrit weer op het programma! Voor de vijfde keer gingen we, onder een strakblauwe hemel in trpoische temperaturen, deze monsterrit weer rijden.

Poster Dammentocht 2023

 

*  *  *  *    Dagindeling:    *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  * 

06.45 Verzamelen Boulevard

07.00 Vertrek 1 traject

11.15  Aankomst bij rustplaats

12.00 Vertrek 2de traject

15.30 Aankomst rijders Boulevard!!

Wil je alvast de voorlopige route bekijken:    Deel 1.    Deel 2.

*  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

Bij de sluis in Veere, na ongeveer 130 kilometer, hebben we een rustplaats. Hier wordt gewisseld van chauffeur. Op deze rustplaats wordt tevens voor eten en drinken gezorgd in de vorm van broodjes en een koolhydraatrijke koude schotel!

Omdat we de nodige zaken van te voren moeten regelen verzoeken we je om vooraf door te geven of je komt door te mailen  naar info@tcdemarkies.nl. Doe dit uiterlijk 21 juni! Indien je niet de hele afstand wilt fietsen meld je dan aan als chauffeur voor een deel.

Belangstellenden van buiten de club mogen ook deelnemen, echter alleen als introducee van een clublid. We gaan er wel vanuit dat deze gastrijder in staat is om de hele tocht uit te rijden. We vragen van hem/haar een bijdrage in de kosten van €5,00 voor eten en drinken onderweg, te betalen voorafgaande aan de rit. Introducees kun je tegelijkertijd met je eigen aanmelding opgeven via de mail.

De rit wordt niet vooraf uitgepijld maar op de gebruikelijk manier gefietst. Dwz dat er ritkapiteins zijn die vooraan in de groep aanwijzingen geven. De snelheid wordt hierbij tussen de 30 en 32 km/uur gehouden, afhankelijk van de omstandigheden. Omdat de complete rit voor één ritkapitein niet te behappen valt is de route net als vorig jaar onderverdeeld in trajecten. Daar zul jij als deelnemer verder geen last van hebben behalve dat er steeds andere mensen de route zullen aangeven!

Tot slot: Voor hen die de uitdaging aandurven is de complete 241 km een bijzondere prestatie. Wij zullen dan ook alles er aan doen om er voor te zorgen dat iedereen de rit kan uitrijden! We hopen daarom op jullie enthousiaste deelname!!

 

 

 

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer