Helaas hebben we in 2022 toch alweer wat vervelende valpartijen, met gevolg, van clubleden. Denk aan John van Broekhoven en Walter Lulofs 2 weken geleden, deze week kwam Sjel van Tilborg ongelukkig ten val. Zoals eerder geschreven hebben we inmiddels weer een nieuwe verbandkoffer, na afloop sprak ik nog met Arjan over hoe te handelen bij een valpartij. Omdat ik ooit, in de vorige eeuw inmiddels, verpleegkundige IC was ben ik nadat Corrie van Dijke enkele jaren geleden is verhuisd, de eerste naar wie wordt gekeken als er een valpartij met (onduidelijk) letsel is. Overigens ben ik niet in het bezit van geldige reanimatie- of ehbocertificaten, ik "handel" op mijn kennis van vroeger aangevuld met ontwikkelingen die ik op mijn werk in het ziekenhuis volg.

Afgelopen week was er de ervaring met een bewoner op de lokatie van de valpartij. Deze handelde uit ervaring volgens een protocol wat men in ziekenhuizen of op ambulances ook gebruikt. Ik zal daar komende week nog eens wat uitzoekwerk verrichten en daarmee een korte, bondige instructie/beslisboom maken die we dan bijvoorbeeld op de verbandkoffer bevestigen waardoor je snel de juiste acties kunt uitzetten, denk dan met name aan het wel/niet waarschuwen van hulpdiensten (112...)

Echter: er zijn wellicht leden bij de club gekomen van wie IK in elk geval niet weet wat ze voor werk doen of welke andere ervaring ze op het gebied van "EHBO" hebben. Wellicht dus zijn er leden die meer van de materie weten als ik dus laat je horen, dan kunnen we wellicht van die ervaring gebruikmaken!

Reinier Goosens

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer